Алфа Водопроводчик София 0894 708071
102

Изграждане на система за локално парно отопление

               Изграждане на локално парно

Изграждането на системата за локално парно отопление независимо дали е с котел, камина  или с печка следва няколко определени етапа:
1. Изчисляване на необходимата мощност и избор на  котел.

2. Изчисляване на глидерите в зависимост от площта, която ще се отоплява.
3. Изготвяне на схема и типа на инсталацията- отворена или затворена (ВАЖНО- за системи които работят на твърдо гориво е желателно да бъдат отворен тип, защото тяхната температура не може да се контролира толкова прецизно,колкото при системите на течно гориво или пилети).
4. Избор на вида тръби (ППР,ППР-Стаби,Медни или PEX-AL-PEX) и тяхното сечение.
5. Пробно пълнене, обезвъздушаване и проба на инсталацията.

 Избора на уреда, който ще изберете общо взето зависи от горивото, което ще използвате.
Камините, които са с метални камери например не са много подходящи за горене на въглища. Въглищата развиват много висока температура, при което се получава сгруя. Също така от високата температура ламарината на водната риза, на която и да е камина се раздува и амортизира по – бързо.

Камините с чугунена водна риза са по издръжливи.

Котлите биват с желязна водна риза и с чугунена водна риза.

 

За разлика от камините с водна риза, котлите са с значително по – висок коефициент на полезно действие (КПД).
Според материала за горене 4 вида: на ток, на газ, на нафта и на твърдо гориво.

 

Изчисляването на мощността спрямо квадратурата се прави като се вземе под внимание вида на жилището – дали е санирано и със каква дограма е:
1. Прието е за санирано жилище със стандартна височина 2,5м. – 2,7м. отопляващата мощност за един кв. метър да е 150W.
2. За жилище, което не е изолирано тази мощност е 210W за кв. метър.
3. За средно (частично) изолирано жилище приемаме стойност около 180W за кв. метър.
При избора на котел и радиатори трябва да се вземе под внимание мощността необходима за затоплянето му. Желателно е да се избере по мощен котел за дадено помещение, за да не се получи недостик на мощност.
Пример:
Ако имаме добре изолирано жилище с обща квадратура от 85 кв, то умножено по 150W за квадратен метър и се получава – 12750W. От тук нататък следва да изберете котел с не по – малка мощност от поне 13 KW.
Добре е да се предвиди запас от около  10% за „пасивна мощност“,  за да не разчитаме на максималната мощност на водната риза.

Радиаторите, които могат да се използват са следните:
1. Панелни (стоманени)
2. Алуминиеви
3.Чугунени

Тръбите, които препоръчвам да се използват са многослойните тръби (PEX-AL-PEX) или ППР.
Важно е да се знае, че сечението на тръбата, която захранва колектора трябва да бъде с диаметър  1“ или 3/4“ минимум. Захранващата колектора тръба, която излиза от котела (камината) може да бъде медна, ППР-Стаби. Поцинкованите тръби също стават, но при употреба на вода за водната риза -кислорода взаимодейства с цинка и ускорява корозията на металните части в системата.
1. От колектора до радиаторите се използват тръби с по – малко сечение – Ф16 мм за близките радиатори и Ф20 мм за по – далечните.
2. Тръба със сечение Ф16мм може да пренесе до 3200W.
3. Тръба със сечение Ф20мм може да пренесе до 5400W.

 Следва избора на флуид:
1. Вода – използва се за инсталации, които се използват постоянно и не се източват често. Освен това водата след няколко часа работа се „умъртвява“- съдържанието на кислород  е минимално, което намалява корозията на металните части на инсталацията.
2. Антифриз етилен гликол (антифриз за коли) Температура на кипене 197 C- използва се за системи, които се ползват рядко.Освен това е силно отровен и не се препоръчва за ползване в домашна обстановка.
3. Антифриз пропилен гликол -Температура на кипене 188 C– много слабо отровен и годен за ползване в домашна обстановка.
Освен, че антифриза не замръзва той завира при по-висока температура.

 При прокарването на тръбите и монтирането на радиаторите трябва да се знае следното:
1. Монтирането на радиаторите не трябва да бъде по – ниско от 10 – 15см. от пода, защото се нарушава циркулацията на въздуха и КПД- то на радиатора.
2. Радиаторът  трябва да е добре нивелиран.
3. Тръбите трябва да са отдрязани право със специална ножица, след което отворът трябва да се калибрира с калибратор, за да пасне с адаптора.
4. Огъването трябва да се извърши със специален уред (пружина), за да не се пречупи  тръбата.
5. При полагането на тръбите в замаската или в стената е задължително те да бъдат в гофрирана тръба заради температурните разширения.

След  свързването на тръбите  и пълненето на системата е възможно прокапване, което се отстранява като се пристегне на студено. Ръчните обезвъздушители на радиаторите са  за предпочитане, а автоматичните  –  за водната риза (на бойлера, ако е със серпентина и в най  – горната част на топлата вода на камината).
Радиаторите се свързват като топлата вода влиза в горната му част и излиза от долния му край.
Има много въпроси относно  начина на свързване(едностранно или на кръст) – лично аз съм против свързването на кръст освен ако, примерно радиатор с височина H600 надхвърля 17 глидера.

Пълненето е препоръчително да става от най – ниската точка на системата, а не от разширителния съд, тъй като се получава така наречената „въздушна тапа“. Тя се отстранява като се обезвъздушат всички радиатори и всички обезвъздушители по системата, както и помпата. Радиаторите трябва да се следят дали загряват равномерно и ако се налага се обезвъздушават по още веднъж при достигане на работната температура, която е 70 – 80 градуса. Недостигането на тази температура означава, че системата не е изчислена правилно. На камината (на топлата вода) трябва да има вграден чрез гилза термометър за следене на температурата на изходящата вода, както и термостат контактен или вграден по същия начин, който командва водната помпа.
Поради големия интерес прилагам и примерна схема, която е за отворен тип система.

Схема за парно._1

от Васил Василев

Благодаря на читателите за отделеното време, дано съм бил полезен.

Моля за вашите коментари или въпроси по темата, ще се радвам да помогна.

Искам да се извиня предварително на всички за закъснелите отговори, но имам много работа и ми остава малко време за седене пред компютъра.

102 коментари към Изграждане на система за локално парно отопление

 • кямил хасан  казва:

  здр г-н Василев изградено е локолното парно затворена система с колелторни кутии и на 3 етажа но радиаторите парят отгоре а долу на хладки мисля че има ваздух можете ли кажете как да го махна напално на котела и вразщаштата вода и подаващата има автоматични обезвъздушители ще сам ви благодарен да кажете как да махнем нацяло ваздуха

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Хасан.
   Нямате проблем с въздуха.
   Ако е въздух – полувината радиатор по хоризонтала ще е топъл а другата полувина студен.
   Когато запалите парното в началото винаги радиаторите имат разлика в горния и долния край. Когато темпертурата на стаята се покачи, чак тогава и радиатора ще се затопли и долу

 • Христо  казва:

  Здравейте, г-н Василев!

  Предстои ми пренасяне в къща след около месец-два, и съм решил да изградя система за отопление с пелетен котел. Къщата е триетажна, така че предвиждам радиатори на всеки етаж, но поне през първите две години ще се обитават само два етажа, затова отоплението ще става без да се включват радиаторите на последния етаж.

  Квадратурата на етажите (заедно с площадките на стълбите) е по около 60, тоест общо около 180 за целия имот. Стените са доста дебели (тухла), има външна и вътрешна замазка, но е без съвременни изолационни плоскости. В много добро състояние е общо взето, без течове.

  Интересува ме абсолютно всичко по едно такова решение за отопление – марка на котле, мощност (според дадените указания горе, изчислявам я на около 22-25 KW), брой и вид на радиаторите, както и дали е нужно да се поставят радиатори под прозорците на стълбището.

  Благодаря!

 • кямил хасан  казва:

  здравеите г-н Василев сега почваме на монтираме системата с котел на пелети с колекторни кутии защото кащата е на 3 етажа .Искам да знам главните траби за колекторите ще сам полипропилен с ал. вложка с какъв размер да сам мисля ф 32 или е много даите мненние . Ако питаме с-самат ще е затворена искам и мнение за дебит на помпата и разширителния сад . Цялата сиситема ще е от кам 12 радиатора . Благодаря ви предварително

 • Калин Иванов  казва:

  Здравейте г-н Василев. Камината ми е на етажа , а искам да закача бойлер който е в мазето тчно под нея , има ли проблем ако го направя?

 • Владимир  казва:

  Здравейте г-н Василев,

  Тепърва ми предстои изграждане на система за птопление. Въпросът ми е може ли да се комбинира камина с водна риза и котле на парно в една система, свързани последователно. Когато ползвам ламината, котлето единствено да допълва мощността. Благодаря предварително

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Владимир.
   По принцио може, но трябва да Ви го направи човек, който наистина разбира.
   Ако да речем камината е на дърва а котела Ви е на газ или ток (прецизен) става лесно – слга се трипътник с термостат и котела се включва само, когато е необходимо.
   Обаче ако и котела е на дърва, тогава е малко трудно понеже неговата температура трудно се регулира.

 • Ватахов  казва:

  Здравейте
  Имам локално парно със система която е същата като предложената от вас.
  Котела е 25KW с пелетна горелка 25KW.
  Необходим ли е 3 пътeн вентил и къде да го монтирам?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Ватахов.
   Трипътен вентил може да се постави за бойлера, но аз го намирам за напълно излишен.
   По този начин усложнявате системата и нейната работа, освен това се оскъпява излишно.
   Трипътния вентил е електронен кран, който работи с термостат и превключва от един кръг към друг.

   Дано съм бил полезен.

 • Мирослав  казва:

  Здравейте г-н Василев. Предстои ми изграждането на локално парно с палетна камина.Ще правя замаска на апартамента и искам да вкарам тръбите вътре. Въпроса ми е следен. Колко тръби да пусна и за къде трябва да са освен за радиаторите и бойлера? Трябва ли да има радиатор и в самата стая където е камината?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Мирослав.
   Пускате тръби само за радиаторите и бойлера, както сам казахте.
   Дали ще пуснете тръби и за стаята с камината зависи от мощността на отделяне на камината и мощността необходима за затоплянето на стаята.

   Дано съм бил полезен.

 • Мартин Тасков  казва:

  Здравейте г-н Василев. Имам само един въпрос. Вече съм си закупил котел- (дърва-30кв,въглища – 35кв). Проблема е, че когато извиках човек за консултация се оказа ,че мощността на котела надхвърля значително тази,която ще потребявам.Все пак може ли да се изгради системата и ще имам ли проблеми.Системата ми е препоръчано да е затворена. Техникът изчисли ,че ще потребявам 20кв. Благодаря.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Тасков.
   Мощността на котела, която виждате е номиналната мощност. На практика много трудно може да я достигнете, така че няма да имате проблем.
   Относно системета, препорачително е да е отворен тип.

 • Адриан Дилов  казва:

  Здравейте г-н Василев,

  Имам локално парно на моето село, което по някаква причина не работи. Баба ми е викала няколко пъти хора, които уж разбират от тези неща, но никой не може да каже къде е проблема (явно толкова и разбират). Информация за самата система не мога да дам, понеже не съм запознат детайлно.

  Търся кадърен човек, който може да провери на място какво точно се случва със системата. Селото се намира в Монтанско. Дали предлагате подобни ремонтни услуги далеч от София или можете ли да ми препоръчате някой, който може да ми помогне?

  Поздрави,
  Адриан Дилов

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Дилов.
   Съжалявам, че ще Ви разочаровам, но работя само в София.
   С колегите не се познаваме и няма как да Ви препоръяам човек.

 • Кямил Хасан  казва:

  Здравейте г-н Василев предстои ми направа на локално парно в къща на 3 етажа дайте ми съвет отворена или затворена система да се прави и котела е динамик с Пелетна горелка кое след кое да се монтира

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Хасан.
   За системи на твърдо гориво препоръчвам отворен тип, но при котлите на пилети системата е прецизна и затова може де е и затворен тип.
   За следващия Ви въпрос ще ми трябва малко повече информация (кое след кое да се монтира).

   Дано съм бил полезен.

   • Кямил хасан  казва:

    Благодаря ви много .Къщата е 3 етажа ще се правят щтрангове на всеки етаж със ппр с алуниева вложка .Монтажа на котела донякъде е ясен помпа предпазители и термостат мисля и за байпас на помпата системата ще е затворен тип с хубав юпс .Въпроса е как да сметна глидерите на алумиевите радиатори.ако препоръчате в кои неща да се внимава ще ми е от полза

    • Васил Василев  казва:

     Здравейте г-н Хасан.
     В статията, която съм написал е обяснено подробно за изчисляването на мощността.
     Квадратите на всяка стая умножавате по стойността (според изолирането на къщата 150,180,210) и получавате необходимата мощност за всяко помещение, след което събирате всички получени стойности и получавате мощността необходима за котела.
     След като изчислите мощността за всяка стая просто тряба да решите, къде ще се намират радиаторите и тяхната височина. Според височината на глидерите във всяка стая се определя и техния брой.
     Ако ще правите системата под налягане и с PEX-AL-PEX тръби Ви съветмам да не стягате прекалено адапторите на връзките защото после ще имате проблем с протичане а от там и с падане на налягане в системата.
     Съветвам Ви да прочетете статията добре, там съм наблегнал на основните неща за изграждането на ВОИ.

     Дано съм бил полезен.

 • Христина Иванова  казва:

  Здравейте,
  въпросът ми е:
  Искам да изградя отоплителна инсталация с котел на пелети, възможно ли е за БГВ / топла вода / да се сложат бойлери със серпентини във всяка баня ? Къщата е на два етажа и има три бани. Няма да се изполвват всички помещения заедно. Серпентините на бойлерите как да се свържат с котела ?
  Благодаря предварително !
  Успешна седмица !

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Иванова.
   Бойлерите със серпентина се свързват, както се свързват и радиаторите.
   Важно е да се знае само мощността на всеки от бойлерите за да се изчисли и мощността на котела правилно.
   Освен това на входа на серпентината ще трябва да има обезвъздушител, тъй като той се явява най-висока точка в системата.
   Ако в момента правите инсталацията за ВиК е възможно използването и на един голям бойлер за подов монтаж или буфер който ще захранва всички бани.

   Дано съм бил полезен.

 • Костадин Гоцев  казва:

  Здравейте г-н Василев, въпросите ми са следните:
  1 При отопление с пелетна печка с водна риза ,поставена между свързани хол и всекидневна,като хола е 20кв.м.,необходима отоплителна мощност 3000 Вт. ,а всекидневната е 18кв.м. съответно-2700 Вт.,необходимо ли е да извадя топлоотдаването на самата печка около 2000 Вт и така да намаля броя на глидерите до оставащите 3700 Вт. или да поставя глидери за цялата необходима мощност 5700 Вт.
  2.При ниско температурен режим на отопление 65гр. на изходящата топла вода колко Вт. е мощността на 1 глидер Н 500 и Н 600, защото даваните мощности са за по висока температура на водата.
  Благодаря предварително.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Гоцев.
   На първия въпрос – Щом имате топлоотдаване на печката освен на ризата ще направите точно това, ще я извадите от необходимата мощност за двете помещения.
   На втория въпрос – 65г. никак не е нискотемпературен режим. На тази температура работят котлите. Не е неоходимо да гоните чак такава темпратура с печка.
   Колкото до топлинните мощности на глидер с височина H500-167 и H600-194, но това са приблизителни мошности и при температура на водата 60г.

   Дано съм бил полезен.

 • Анета Савова  казва:

  Здравейте,г-н Василев,в началото на идея за лок.парно съм и въпросът ми е какво място е необходимо за котелното,къде да се изгради то предвиждам с природен газ.Става дума за стар апартамент от 100кв, като над една от стаите има таванска стая, която би ли могла да се ползва за котелното?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Савова.
   За котел, коъто работи на газ не е нужно котелно помещение.
   Котлите на газ са много компактни. Могат да се врадят даже и в кухненски шкаф.
   Просто е необходимо да се съобразите с извода за гъзта и извода за изгорелите газове.

   • Анета Савова  казва:

    Много Ви благодаря.Имате ли партньори във Варна, към които да се обърна за консултация?

 • Цв.Георгиев  казва:

  Здравейте г-н Василев,
  Изправен съм пред сериозен казус. Разполагам с къща на 2ва етажа всеки от по 120кв. , с мазе и таванско. Има изградена отворена система с чугунени радиатори , разширител на тавана и Виадрус котле – 40-42кW . Няма спирателни кранове по радиаторите , няма и от къде да се обезвъздушава. За хамалогията с всекидневното чистене и палене (дърва и въглища) пепел и т.н. не ми се споменава даже.
  Търся решение на проблема!!! Искам ми се да намеря решение, било то на пелети или термопомпа(вода-вода може би) като естествено не разполагам и с голям бюджет. Най-вече искам да остана с тези чугунени радиатори и да се смени само котлето. Какво бихте ме посъветвали да направя и каква система да избера за да стоплям къщата с тези радиатори?
  Сега на сезон хвърлям към 2500лв само за дърва и въглища , като на си смятам хамалогията. Търся решение което да е автоматизирано и да не се налага ремонт на цялата къща и да се вмествам в тези пари на сезон (2500лв-3000лв).
  Благодаря предварително!
  Поздрави

 • ликов  казва:

  Здравейте,
  преди месец монтирах пелетна камина артел към стара система предварително изградена заедно с апартамента, но не работила до момента.
  първите дни работеше без проблем, но един ден реших да спра най-големия радиатор в хола а останалите четири пуснах на макс.
  На другия ден когато системата беше изтинала изхвърли почти цялата вода през разширителния съд който е вграден в камината.
  От тогава до сега не мога да вкарам системата в ред, доливам, пълня, обезвъздушам радиаторите и не става. Работи добре но спра ли камината и изтине ли водата винаги изхвърля някакво количество през разширителния съд.

 • Мариян Пасков  казва:

  Здравейте г-н Василев !
  Имам изградена отворена система ,която се състои от 3 радиатора с по 10 глидера , 1 радиатор с 12 глидера и 1 -на лира.
  Камината е 17+5 киловата и не може да ги захрани . Имам в предвид , че радиаторите радиаторите отгоре се направят ,а долната част е почти студена . Единия от радиаторите е на около 40 см.под камината (в мазето , което е под стаята с камината ) и е спрян от кранчето . Помпата е със три степени и работи на средната.

 • С. Кънев  казва:

  Здравейте, г-н Василев.
  Имаме локално парно в къща на два етажа, с котел на пелетно гориво.
  В началото на отоплителния сезон се наложи да обезвъздушим някои от радиаторите на втория етаж, защото не сработиха. В момента всички работят нормално, с изключение на един радиатор. При него ситуацията е следната: когато се отвори обезвъздушителя и от него започне да изтича вода, в радиатора започва да влиза гореща вода, но при затваряне на обезвъздушителя циркулацията спира и радиатора изстива. Моля за съвет къде може да се потърси проблема и как евентуално може да бъде отстранен. Благодаря предварително. Поздрави!

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Кънев.
   Проблема може да е от притворен секретен кран (в долния карай на радиатора) ако има такъв или от не работещ кран, като по този начин не се осъществява циркулация.

   Дано съм бил полезен.

 • Димо  казва:

  Здравейте г-н Василев, моля за съвет относно парно с водна риза на дърва. Панелните радиатори и тръбите са поставени, радиаторите са с обща мощност 8,400 КвЧ + 80л. Бойлер. Колко Кв трябва да бъде камината ( на водната риза и отделно на отделяне) за да-постигнем ефективна температура и разумен разход. Благодаря предварително!

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Димо.
   След като радиаторите са поставени и са с обща мощност 8,4 Kw, към тях трябва да прибавите и мощността на бойлера във ватове обикновено 2-3Kw (литрите нямат значение)и ще получите мощността, която ви е необходима.
   За стаята където ще е камината необходимата мощност е 3 Kw.
   Така, че излиза 12-13 Kw за радиаторите и 3-4 Kw за стаята където ще е камината.

   Дано съм бил полезен.

 • Борис Грозев  казва:

  Здравейте,имам стара къща на два етажа без никаква изолация на която мисля да монтирам локално парно.Котелът(пелетна горелка)ще бъде разположен в помещение извън къщата на 4-5м разстояние на нивото на първия етаж.Тръбите свързващи котела с къщата ми е най удобно да прекарам въздушно на нивото на пода на втория етаж.
  Искам да разбера тази схема ще работи ли,какви са възможните проблеми с които мога да се сблъскам и има ли други по добри решения.Благодаря предварително.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Грозев.
   Ако ще има радиатори и на първия етаж, то тогава е най-добре да ги прекарате до пода на първия етаж с хоризонтални щрангове и така да захраните и горния етаж.
   Ако ще има радиатори само на втория етаж то тогава Ви остава проблема, който ще имате с изолирането на тръбите – трябва да са добре изолирани да не губите топлина.

   Дано съм бил полезен

 • Андреяна Зачева  казва:

  Здравейте, имам спешен въпрос. Свързахме отворено локално парно, но с климатици и долно напълване, но не може да се напълни. Какво трябва да се направи? Имаме опит с отворено локално парно с горно пълнене и радиатори, но тук сме безсилни. Предварително благодаря за отговора.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Зачева.
   Първия вариант е да се монтират обезвъздушителе на климатиците.
   Вторият вариант е да се пусне голямо количество вода при пълнене а в другия край на котела са се остави да тече докато не избута въздуха.

   Дано съм бил полезен.

 • Петър Петров  казва:

  Здравейте г-н Василев
  В момента сме на финала на изграждане на локално парно в двуетажна къща. Преди беше с гравитачна система от нея сме ползвали само котела-32kW и помпата,сега е отворена система с колектори на всеки етаж.Схемата е следната по пътя на топлата вода-Котел в мазата-щранг-ф40PP-тройник към колектора на първия етаж-коляно към колектора на втория етаж-през радиаторите към студения колектор от там тройник ф40 – на горе е разширителния съд- на долу е тройник към студения колектор на първия етаж – надолу в мазата помпа с посока на потока към котела.От разпределителите са ф16 тръби с алуминиева вложка към всеки радиатор.
  Та от няколко дни правим пробно палене и радиаторите(алуминиеви) не се загряват напълно, в долната част са хладни, а в горната горещи.Обезвъздушена е системата има автоматични обезвъздушители на всеки колектор.Радиаторите за по сигурно ги откачаме от куките, вдигаме от към обезвъздушителя и ги отваряме до излизане на вода, някой радиатори се загряват повече, някой по-малко.Не съм сигурен но сякаш няма добра циркулация през тях.Помпата е grundfos ups 25-60 130, мисля че е с напор 6м свързана с байпас на 1 1/2. Разширителния съд е на 8 метра височина от помпата, колекторите на първия етаж са на 2,5м височина от помпата, колекторите на втория етаж са на 5м височина от помпата.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Василев.
   Проблема не е в обезвъздушаването, ако беше там радиатора щеше да е топъл само в едната страна.
   Когато температурата в стаите се повиши трябва и радиаторите да се загреят.
   Според мен това е причината, всичко друго ми изглежда наред според това, което сте писали.

   Дано съм бил полезен.

 • Георги Арнаудов  казва:

  Здравейте, може ли да ми помогнете с оразмеряването на локално парно . Радиаторите ще са панелни , котела мисля да е комбиниран с пелетна горелка , къщата е с външна изолация 5 см стиропор , PVC дограма K-стъкло , изолиран под – 6 см. стиропор , вътрешна изолация гипсокартон с каменна вата 5 см. 30 кг/куб. , северна стена двоен керпич – също изолирана отвътре, общата отопляема площ е 140 кв.м . Пресметнато кубатурата на къщата по 0,7 = 17.7 клв. без бойлер 80 лтр. Та въпроса ми е колко киловата котел – горелка да сложа и какви радиатори за да постигна 26 С в стаите и минимален разход на пелети . Кръговете ще са два поради вида на къщата . Благодаря предварително !

 • Петър Гергинов  казва:

  Локално парно, къща, на 1 етаж, три кръга, с помпа. Разширителният съд е свързан към единия кръг, в близост до камината / около 3,5 м. тръбен път /, на топлата вода и постоянно „църцори“. След него има свързани паралелно – бойлер със серпентина, една лира и един радиатор. Препоръчват ми да го прекъсна както е към момента и да го захраня / раширителния съд / от горния края на последния радиатор / все едно противоположния изход на входа на топлата вода на радиатора /. Съжелявам, но не успях да го обясня по-удачно. Та питането ми е дали ще спре „църцоренето“ и дали ще се подобри КПД-то на системата.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Гергинов.
   Първо се извинявам за закъснението, но бях е отпуск.
   Раз. съд се поставя в най-далечната и най-висока точка в една система.
   Ако го поставите достатъчно далеч от помпата мисля, че шума ще спре.
   Няма да има проблем ако го свържете към горния карай на радиатора.

   Дано съм бил полезен.

 • Магдалена  казва:

  Здравейте! Преди години баща ми е изградил система за локално парно в апартамент, но на ток. Интересува ме дали мога да използвам системата по нов начин за отопление или топла вода? Възможно ли е да се използва тук енергията на слънцето? Токът много поскъпна, апартаментът е на 9 етаж, а пък и разширителният съд и голяма тръба стои неестетично в банята. Ще Ви бъда благодарна, ако ме насочите към нещо.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Магдалена!
   По принцип може да се използва старата система, като се смени котела с газов или на пелети.
   На слънчева енергия ще ви излезе доста скъпо и не е толкова ефективно. Дано съм Ви бил полезен!

 • Васил Василев  казва:

  Здравейте.
  Предстои ми изграждането на локално парно на първия етаж от двуетажна къща.
  Въпроса ми е дали може котела да се монтира на втория етаж,тъй като там има подходящ комин с диаметър ф250мм?
  Ако е възможно,има ли някаква особеност при изграждането?
  Благодаря предварително?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Василев.
   Няма никакъв проблем стига системата да работи с принудителна циркулация (с помпа) и да има обезвъздушители в горния край на системата.

 • кольо  казва:

  Здравеите г-н Василев
  Искам да попитам когато системата е затворена а кащата е на 2-3 или повече етажи задалжително ли е разшерителния съд да е най горе на най високата точка или може и да е долу.

 • Стефан Мандов  казва:

  Здравейте
  имам три въпроса:
  -изграждам отопл. инсталация отворен тип за два етажа,котел в маза,първи етаж от. площ 50 м2,втори етаж 35м2
  Вертикални щрангове тръби с фазер 32 и хоризонтални отклонения 25
  правилно ли е ?
  -предвидил съм брой глидери наполовина на изчислените.
  мислите ли че е възможно ползването при следното:
  а.парното ще се ползва при температури до 0 градуса
  б.в антрето и кухнята температурите да са по-ниски от стаята(кухня15м214 ребра,антре 8м2 12 ребра, стая 27м2
  20 ребра.
  -ако взема котел правилно изчислен как ще се окажат по-малкото глидери

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Мандов.
   Относно изграждането на вертикалата вариантите са два:
   1 Тръба със сечение ф 32 върви от долу до горе.
   2 От мазето до първия етаж върви тръба ф 32 а от първия до втория етаж ф 25.
   Хоризонталните отклонения, които ще правите не разбрах къде отиват? До колектора или до радиаторите?
   Ако нямате възможност за прокарването на тръбите по пода, то тогава можете да свържете радиаторите паралелно, като прокарате хоризонтални щрангове.
   Когато правите изчисленията за радиатори и котел, мощността им трябва да надвишава получения резултат а не да е по малка, така че не мога да ви отговоря да ли ще топлят.
   За помещенията които искате да са с по ниска температура предвидете термо глави на радиаторите за по прецизно регулиране.
   С котела няма да имате проблем, просто ще харчи по малко.

   Дано съм бил полезен.

 • Гергана Кирилова  казва:

  Здравейте,имаме стара отоплителна система – естествена циркулация.Сега закупихме котел на пелети и към него ми свързаха старата система и нова линия за третия етаж ( в къща сме), но новата линия не работи.Може ли да работи един котел с две отделни системи?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Кирилова.
   Казуса при Вас е интересен, но за да ви отговоря трябва по подробна информация за да разбера как точно е направена връзката.
   Другия вариант е да се консултирате с някой колега от Вашето населено място.

   Съжалявам, че не можах да помогна.

 • Станислав  казва:

  Привет и поздравления за хубавия пост имам следното питане котлето ми се намира в мазето живея на петия етаж апартамента ми е тристаен искам да го отопля с него котлето е 20 киловата какво трябва да направя за да работи ефективно котлето 0877282201

 • сава  казва:

  Здр г-Василев искам да попитам радиатори те са ми панелни ако ги сменя с алуминиеви ще ми падне ли разхода на гориво.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Сава.
   Това, че ще смените радиаторите с алуминиеви няма да ви донесе по-малък разход.
   Причината за разхода трябва да се търси другаде.

 • evgeni  казва:

  Gn.Vasilev zashto kato oganiat v kaminata e po buen i kaminata zapochva da zavira a temperaturata e 50 gradusa.blagodaria predvaritelno

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Евгени.
   Причините водата да заври във водната риза са две.
   Първата, е че е възможно да има въздух в камината- трябва да има обезвъздушител на водната риза задължително.
   Втората причина да завира водата това е термостата на помпата. Ако трмостата е много отдалечен от водната риза помпата ще включва късно и затова водата може да завира. Решението е да се монтира капилярен термостат с гилза.
   Предполагам, че при Вас проблема е първия с въздуха.

   Дано съм бил полезен.

   • evgeni  казва:

    Blagodaria mnogo

    • evgeni  казва:

     Samo da dopalnia che na izxoda na rizata ima ao na okolo 10sm visochina.zaviraneto se poluchava samo kogato oganiat bie po stranichnite strani na rizata.vazmojno li e ot bavna cirkulacia na vodata?

     • Васил Василев  казва:

      Здравейте Евгени.
      Ако няма термостат, който да включва помпата (помпата работи постоянно ) при зададена температура, то тогава може да се каже, че е от слаба циркулация на водата.

      Дано съм бил полезен.

 • Ahmed Hasanov  казва:

  Здравейте,искам да попитам мога ли да положа хоризонтални об. ППР 25 траби,от камината до колекторната кутия

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Хасанов.
   Разбира се че може.
   Просто се погрижете тръбите да са качествени и добре изолирани.
   Най-добре използвайте чешки тръби и изолация K-FLEX.

   Дано съм бил полезен.

 • Милко Асенов  казва:

  Здравейте г-н Василев.Живея в панелен блок на 1я етаж имам външна изолация, мисля да си изградя локална отоплително инсталация с котел на пилети.Който да монтирам в мазето,в кухнята и коридора ще има водна подова система а в хола и спалнята радиатори лира в банята и бойлер който мисля да монтирам до котела в мазето.Въпроса ми е как ще бъде по ефикасно да разделя на два кръга подовото от радиаторите или всичко да е заедно.Благодаря

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Асенов.
   След като парното ще бъде на пилети, инсталацията трябва да бъде по прецизна за по-голяма ефективност.
   Отделянето на два кръга е почти задължително.
   За подовото можете да използвате колектори с вградени кранове за ръчен или автоматичен контрол и колектор с вградени дебитомери.
   Също така може да използвате смесителна група – помпа, термостат с термо сонда за подовото и отделна помпа за радиаторите.
   За радиаторите можете да използвате обикновенни колектори с кранчета, а на радиаторите термо винтили с термо глави.

   Дано съм бил полезен.

 • Дамян  казва:

  Здравейте г-н Василев,,,може ли за локално парно да се положат обикновени ППР тръби за топла вода ,,имам предвид без алуминиева вложка пр, Благодаря

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Дамян.
   Могат да се ползват ППР тръби без ал. вложка, но заради температурата ще започнат да провисват и се налага поставянето на повече скоби, това от своя страна пречи на по- голямо разширение и свиване при тях и трябва да се поставят компенсатори на определени участъци.

   Дано съм бил полезен.

 • Петър Василев  казва:

  Здравейте г-н Василев искам да попитам компетентен човек като вас , къщата ни е на два етажа изградих котелно плътно до къщата на равно ниво с първия етаж ,положил съм тръбите стаби 1″ от котела до колекторите ,не съм ги свързал още,питането ми е може ли с една помпа да върти водата на двата етажа ,колекторните кутий също не съвпаднаха една под друга. как да стане свързването също и на разширителя ? Благодаря предварително

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Василев.
   Няма никакъв проблем с помпата само трябва да се вземе подходяща.
   Тя трябва да има нужния напор да качва водата. Всяка помпа има номер 25/4 , 25/6 , 25/8- като 25 означава размера(цолажа)- 1″ на помпата, а 4,6,8 е височината на която помпата може да качи вода.
   Това, че колекторните кутий не са една под друга не е от значение.
   Колкото до раз. съд той трябва да е над радиаторите на втория етаж, а за свързването трябва да намерите начин да изкарате тръба от колектора, от шранга или от някой радиатор.

   Дано съм бил полезен.

 • Ludmila  казва:

  Здравейте! Къщата ни е на 2 етажа плюс приземен етаж.На приземния етаж е направен котела.Тръбата която излиза от котела т.е щранга с затоплената вода се качва нагоре по етажите и след това слиза и захранва радиаторите на приземния етаж.Питането ми е не може ли да се промени системата по друг начин защото на приземния етаж не може да се затопли както на другите етажи.Аз не съм компетентна технически затова моля да ме извините.Благодаря Ви предварително

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Людмила.
   Доколкото разбирам вашата система е еднотръбна – една тръба се качва до тавана и след това слиза като минава през всеки радиатор.
   Варианта е следния- да се направят два щранга вертикални, които стигат до последния етаж и към всеки радиатор на всеки етаж ще тръгват хоризонтали, които да свързват радиаторите с щранговете.
   Така ще има равномерно разпределение на топлата вода към всеки етаж.

   Дано съм бил полезен.

 • Антон Касаветов  казва:

  Здравейте,

  Изградих си система с на водна риза подобна на Вашата схема. Къща на два етажа. Топлите колектори са на всеки етаж, разширителя е в подтаванското, а студения е общ ниско долу на етаж 1.Имам и подово на отделен кръг и помпа. Тествах системата като подовото си работи, а радиаторите си остават студени. Топлия щранг остава студен при първия колектор на ниво 2м височина. Помпите са две: една обикновена 25-4 и електронна 32-6, като и двете са на студената вода вързани една срещу друга с тетка. Дори и като спра помпата на подовото с крановете, радиаторите пак са студени. Помпата им иначе работи поне на шум. Уж е обезвъздушено навсякъде. Незнам какво става. Да преместя ли едната на топлата вода или….?

  Благодаря предварително.
  Поздрави
  Антон

 • Антон Касаветов  казва:

  Здравейте,

  Изградих си система с водна риза подобна на Вашата схема. Къща на два етажа, като колекторите за топлата вода са на всеки етаж, а студения е общ и е ниско долу на 1 етаж. Имам и подово с втора помпа. Наскоро тествах системата и резултата е, че подовото работи а радиаторите ледени. На допир топлия колектор на пърия етаж на 2м височина е студен. Двете помпи са разположени една срещу друга и чрез тетка отиват в камината(студения вход). Едната е обикновена(на подовото), а другата електронна. Има ли вероятност да се „гасят“ една друга или проблема е другаде. Мога евентуално да сложа електронната на топлата вода?

  Благодаря предварително.
  Поздрави

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Касаветов.
   Това, че помпите са една срещу друга не би трябвало да е проблем стига тръбите след тях да са достатъчни да поемат дебита и на двете помпи.
   До тук добре, но това- „топлите колектори са на всеки етаж, а студения е общ ниско долу на етаж 1“- не го разбирам.
   В системата има два щранга- 1 за топла и 1 за връщаща вода.
   Двата щранга трябва да вървят заедно до последния етаж на сградата, като на всеки етаж се поставя раз. кутия с колектори 2 броя – съответно 1 за топла и 1 за връщаща вода.

   Дано съм бил полезен

 • Величка Григорова  казва:

  Имам локално парно с камина с водна риза .Към нея имам бойлер.не искам да го ползвам към системата как да го изключа горното е за топлата вода ,долното за студената ,мога ли да ги спра и двете .ОПАСНО ЛИ Е.ПАРНОТО ГО ПРАВИХ ПРЕДИ 6ГОДИНИ НЕ МОГА ДА СИ НАМЕРЯ ВИЗИТКАТА НА ФИРМАТА

  .ПРЕДВАРИТЕЛНО ВИ БЛАГОДАРЯ.

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Григорова.
   Няма никаква опасност да ги спрете и двете кранчета- това е все едно да спрете радиатор.

   Дано съм бил полезен.

 • Христо  казва:

  Здравеите,
  искам да попитам относно локално парно :
  при пълнене на системата, водата не достига до всички точки.Пълни се до едно положение и спира,а системата не е пълна !? Възможно ли е проблемът за това да е , че разширителният съд е на по-ниско ниво от бойлера,а от там пълня и цялата система?Мисля , че се получава някава тапа!Задължително ли е разширителният съд да е на най–висОка точка и в това ли е проблема?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Христо.
   Първо- Пълненето на една отоплителна инсталация винаги трябва да се извършва от най- ниската точка на системата, затова Ви се получава въздушна тапа. Когато се пълни отдолу въздухът бяга нагоре към обезвъздушителите и раз. съд.
   Второ- ако бойлера е със серпентина, то раз. съд трябва задължително да е на по- високо ниво от серпентината.

   Дано съм бил полезен.

 • Иван Джупанов  казва:

  Г-н Василев,тръбата захранваща раз.съд трябва ли да се свързва към двата колектора?Благодаря!

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Джупанов.
   Няма значение към коя тръба ще се свърже или към кой от двата колектора, та дори и към двата – цялата система работи като скачени съдове.
   Важно е да не се прекъсва пътят на водата към разширителния съд.

   Дано съм бил полезен.

 • Тончо Тончев  казва:

  Здравейте.
  Наскоро си направих локално парно с отворена система. Имам четири радиатора и една лира свързани към бойлера. Когато запаля парното, водата не се загрява и излиза през разширителният съд.Вързал съм тръбата за топлата вода горе, а за студената долу. Въпроса ми е, защо се получава така? Възможно ли е да съм вързал тръбите за студената и топлата вода на обратно към бойлера?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Тончев.
   Според мен причината за изхвърлянето на водата е наличие на въздух в системата.
   Трябва да имате обезвъздушител на котела (камината) на радиаторите и на входа на топлата вода на серпентината на бойлера.
   Освен това, раз. съд трябва да е на по-високо от бойлера и да не е пълен догоре с вода, поне до средата- за да има възможност водата да се разшири при затопляне.
   Пълненето на инсталацията трябва да става винаги от най-ниската точка на системата с цел да не се образува въздушна тапа.
   Ако, всичко това е спазено не би трябвало да имате проблем, а бойлера ще работи и да сте го свързали на обратно.

   Дано съм бил полезен.

 • Иван Михайлов  казва:

  Здравейте, г-н Василев.
  За новострояща се сграда на един етаж, без мазе, възнамерявам да изградя отопление с котел на твърдо гориво (дърва или комбиниран дърва/пелети), който ще е монтиран в отделна малка сграда на няколко метра от къщата. Къщата ще е тухлена, добре изолирана (отвън 15 см. стиропор, отвътре гипскартон и 5см минерална вата).

  Моля да ме ориентирате за оптималните използвани материали и решения:
  – Колектора да бъде ли устроен на ниво стая – всяка стая като един паралелен клон + всеки бойлер като отделен клон, а в рамките на всяка стая радиаторите ще са паралелно.
  – Какви тръби да се ползват – медни/полипропилен/с алуминиева вложка – ако може сравнение на цени/качество.
  – Тръбите ще бъдат в пода, блозо до стените и ще излизат от пода вертикално в мястото, където ще се свързват с радиаторите – удачно ли е или тръбите трябва да са в стените?
  Благодаря!

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Михайлов.
   След изграждането на котелното помещение,от котела тръбите (хоризонтални щрангове 3/4 или 1″ ) ще вървят по пода до колекторното табло, което трябва да разположите на едната страна на къщата.
   От колекторното табло, което се намира непосредствено до пода тръгват по две тръби за всеки радиатор или бойлер, които вървят в замазката в гофре. По-добре да излизат от пода към радиатора, а не от стената за да се избегнат снадки и колена- възможно протичане.
   За хоризонталните щрангове които са вкопани могат да се използват и медни и полипропилен(STABI), при медта цената е по-висока и медта отдава много повече топлина отколкото полипропилена. Добре е обаче и двете да са изолирани.
   За вътре в къщата използвайте pex-al-pex в гофре.
   Съвета ми е да направите отворен тип система, така ще избегнете налягането в тръбите и фитингите с което ще удължите живота на инсталацията многократно.

   Дано съм бил полезен.

 • Атанас Атанасов  казва:

  Здравейте. Може ли да се използват разклонителни фитинги по трасето, при положение, че тръбите не са скрити.
  Т.е. възнамерявам да свържа два радиатора единия с P=3кВт, другия 2,5кВт като между тях се използват тетки с входна тръба PEX-AL-PEX ф20, а от изходите ф16 същия тип тръба към радиаторите. Трасетата ще вървят по тавана, а колекторите ще ги поставя в близост до ризата под нивото й. Най-високата точка ще се явяват тръбите, а следващата точка по височина ще е серпентината на бойлера. Какви обезвъздушители да поставя и къде?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Атанасов.
   Няма да имате проблем с разклонението ако, със захранващата тръба която е ф20 захранвате само тези два радиатора тъй като сбора на двата радиатора е 5,5kw-пределна мощност за тръба ф20.
   Относно обезвъздшителите- трябва да се се поставят автоматични на всички високи точки- на водната риза, на колекторите, на бойлера и на най-високата точка на тръбите.
   След като обезвъздушите системата един път затваряте с тапите за да не капе от тях.

   Дано съм бил полезен.

   • Атанас Атанасов  казва:

    Да определено. Мнението на специалист винаги дава едно успокоение и сега вече виждам как ще станат нещата. Благодаря.

 • Стефан Бунчев  казва:

  Здравейте г-н Василев
  Искам да си направя локано парно(водно) с магистрлана тръба и след всяко разклонение тъбата е се намаля. Идеята ми е системата да може да работи и на самотек с байпас при спиране на тока, или системата с колекторна кутя е по-ефикасна

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Бунчев.
   При магистрална система хоризонталата трябва да да има еднакво сечение от началото до края, за да има еднакво подаване на топла вода към радиаторите (към вертикалите).
   Системите на самотек са изцяло различни. При тях тръбите трябва да са доста големи. Второ водата се изкачва до тавана след което се спуска обратно на на долу към радиаторите.
   Такива системи вече не се правят защото не са много ефикасни.
   За спиране на тока им UPS-и които издържат до няколко часа работа на помпата.
   Относно свързването – по-добрия вариант е свързване с колекторна кутия от колкото последователното.

   Дано съм бил полезен.

 • Росица  казва:

  здравейте искам да попитам задължително ли радиатора трябва да се постая под прозореца,аз не искам да е там ще има ли проблем

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте Росица.
   Радиаторите се поставят под прозорците с цел да обръщат студения въздух, който навлиза през тях.
   Иначе проблем няма да се постави на друго място.

 • Неда Груева  казва:

  Здравейте г-н Василев
  При съществуваща инсталация на втори етаж и котел извън сградата може ли да се свърже първия етаж който е по-ниско от котела с около 1 метър?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-жо Груева.
   Няма абсолютно никакъв проблем да се свърже котела.
   Височината не е от значение щом над тях има други радиатори.

   • Неда Груева  казва:

    Благодаря за отговора и още повече че е положителен.Приятен ден.

 • Васил Колев  казва:

  Здравейте г-н Василев
  Въпросът ми е може ли колекторната кутия да бъде над гипскартона на тавана и от там тръбите с топлата вода да вървят и те по тавава скрити и от там да се спускат към радиаторите?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Колев.
   Поставянето на колекторните кутии ниско долу до пода е с цел да не се задържа въздух някъде по тръбите и системата да работи ефективно.
   А иначе казано тръбата образува буква П само, че на обратно. Така по хоризонталата не се задържа въздух, той се изкачва нагоре към колектора и към радиатора.
   Ако поставите колекторите на тавана трябва задължително да има автоматични обезвъздушители, както и на края на хоризонталния щранг преди да се спусне към радиатора.
   Предполагам, че това го правите с цел по- малко къртене, но в последствие може да ви създаде големи главоболия.
   Моя съвет е да го направите с колектори разположени ниско, така ако има въздух ще е само в радиаторите. Обезвъздушавате и край.
   Дано съм бил полезен.

 • Милко Милев  казва:

  При положение че дадена стая е изчислена за 5 киловата,това означава ли че сбора на киловатите на глидерите трябва да е 5 киловата? В смисъл ако отдаваната енергия на глидер е 100 вата .В тази стая трябва ли да имам радиатор от 50 глидера?

  • Васил Василев  казва:

   Здравейте г-н Милев.
   Ако изчисленията са Ви верни и за помещението Ви е необходима мощност от 5 KW, то мощността на радиаторите трябва да е същата.
   Ако приемем, че един глидер е 100 W на Вас ще са Ви необходими 50 такива глидера, както казвате.
   Радиаторите се сглобяват с брой глидери отговарящи на мястото (дължината) отредено за тяхното поставяне.
   В зависимост от броя на глидерите зависи и свързването на радиатора, а от там и полагането на тръбите.
   Много е важно изчисленията да са направени добре, като се вземат всички фактори под внимание за да работи системата ефективно.
   Дано съм бил полезен.

Оставете отговор