• ВОДОПРОВОД

 • Изграждане на Водопроводна Инсталация

  Изграждането или ремонта на водопроводната инсталация е вече далеч по- лесно от преди. С използването на полипропиленовите тръби монтажът и ремонтът на водопровода се осъществява  много по- бързо, отколкото със старите поцинковани тръби.
  Първата задача е да се определи  местоположението на всеки един от приборите в банята. Най- добре е да бъдат закупени предварително. Също така е важно да се знае дали ще се монтира вана или душ- кабина, типа на тоалетната чиния и къде ще се монтира бойлера. Вида на сифона също е от значение, но той спада към канализацията, а на нея ще обърна внимание в друга публикация.
  Важно е да се вземе под внимание и налягането на водопроводната мрежа. Примерно налягане над 6 bar. , може сериозно да повреди инсталацията,  дори на по- късен етап. Най- лесно това може да се предотврати с монтирането на редуцир – вентил, който автоматично поддържа избрано от вас налягане в тръбите.
  Полипропиленовите тръби или ППР идеално заместват старите метални тръби, защото на практика те не корозират и гаранцията им е над 40 години и то при екстремни условия. Повърхността на ППР тръбите е идеално гладка и по нея не се образуват никакви отлагания, което е причина за намаленото ниво на шум от течащата по нея вода. Тези тръби са изключително лош проводник за разлика от металните тръби, които бързо отдават топлината. Независимо, че са лош проводник на топлина не трябва да се пренебрегва използването на изолация по тръбите за топла вода. Тръби, които се намират в мазета или други подземни  помещения, които не се проветряват също трябва да се изолират, за да се предотврати конденз върху тях.
  За изграждане и ремонт на битови инсталации се препоръчва използването на ППР тръби с диаметър 20 – 25мм, които са еквивалента на метални тръби с диаметър 1/2“ и 3/4“. С 20мм обикновено се изгражда хоризонталния тръбопровод, а с 25мм- вертикалните щрангове за къща с 2 до 3 етажа.
  При монтажа на ППР тръбите трябва да се вземе под внимание термичното им разширение. Колкото е по- дълъг един тръбопровод и колкото температурната разлика е по- голяма, то толкова тръбите ще се удължават и свиват – в следствие на това може да се предизвика повреда. За предотвратяването на термични напрежения и повреди по водопровода се налага използването на закрепващи скоби и специални компенсатори на определени участъци с П- образна форма.
  За разлика от металните тръби, които се съединяват чрез резба и съответни фитинги, полипропиленовите се свързват чрез полифузионно заваряване. Извършването на тази операция е много по- лесно от колкото нарязването на резба, навиване на калчища и други. ППР тръби не могат да се развият за разлика от металните а удобството от това е, че при грешка тръбата се срязва и свързването продължава.
  Свързването или лепенето на тръбата с фитингите се осъществява от специален апарат, чиято цена го поставя извън разумното оборудване за домашна работилница. Чрез полифузионното заваряване апаратът разтопява контактната повърхност на тръбата и тази на елемента преди вмъкването им на един в друг. Уреда разполага с комплект от втулка и дорник за всеки диаметър тръба и двете глави са покрити с тефлоново покритие, което предотвратява залепване на тръбите и полепването на частици разтопена пластмаса. Апарата позволява едновременното прикрепяне на два комплекта глави за различните диаметри тръби.
  Лепенето се осъществява като тръбата и фитинга се вкарват бавно докато не опре фитинга и докато тръбата не достигне маркировката  направена предварително с молив. Стапянето продължава толкова, колкото е описано в инструкцията на дадения апарат спрямо дияметъра на тръбата. Ваденето става отново баввно без въртеливи движения, след което тръбата влиза във фитинга отново без въртеливи движения (цялата операция трябва да продължи максимум 4 секунди).
  За свързването на ППР тръби с други метални елементи се използват специални свързващи елементи, на които единият край е пригоден за заваряване, а в другия е набита месингова втулка с резба (вътрешна и външна). След около 2 минути заварката е напълно изстинала.
  ППР тръбите се режат със специална ножица, която реже тръбата гладко с не голямо усилие. Важното при рязането е, че тръбата трябва да легне добре върху долната челюст на ножицата иначе острието няма да я пререже под прав ъгъл.

   от Васил Василев

  Благодаря на читателите за отделеното време, дано съм бил полезен.

%d блогъра харесват това: